A TÁMADÓ PRESSING ÉS A LIVERPOOL ⚽ KÉPES ELEMZÉS + EDZÉSGYAKORLATOK‼️

A BL-győztes Liverpool 12 bajnoki forduló után veretlenül, mindössze egy döntetlent játszva, simán, 8 ponttal vezet Angliában. A legutóbbi rangadón 3-1-re győzték le a Pep Guardiola által irányított Manchester Cityt.
Jürgen Klopp kiválóan építette fel csapatát az évek alatt és szinte egyeduralkodóvá kezd válni a Premier Leagueben és Európában is újra a csúcsra akar jutni.
Klopp csapata szó szerint általában nekiugrik az ellenfeleknek (főleg az Anfild Roadon). Támadó pressinget alkalmaz magasan feltolt védelemmel, három védelmi vonalat húzva, amik a képeken jól láthatóak lesznek. A magasan megszerzett labdákból nagyon gyorsan mennek át támadásba, támadják az ellenfél kapuját kreatív, gyors játékosaival. Elég csak a Salah-Firmino-Mané trióra gondolni elöl, amely véleményem szerint Európa legerősebb támadó sora jelenleg. Klopp egyáltalán nem varázsol, hanem tudatosan felépített modellt láthatunk tőle, ami működik. A labdaszerzésekből látványos, gyors akciókat vezetnek és támadják a kaput a lehető leggyorsabban, hiszen amikor rendezetlen az ellenfél védelme, akkor kell igazán résen lenni.
Úgy gondolom, hogy jól begyakorolható a letámadás és ehhez próbálok néhány olyan gyakorlatot adni, ami működik és jól felépíthető vele a pressing. Természetesen rengeteg edzésgyakorlat van, én néhányat magamra formálva alakítottam ki és osztom meg Veletek. A gyakorlatok leírása az ábrákon megtalálható.

A képek/az ábrák sorban:
1-2. kép: A Liverpool első és második védelmi vonala ellenfél labdabirtoklásakor, készülve a pressingre.
3. kép: Tudatos helyezkedés a félpozíciókban, tudatos mozgásirányok a letámadáshoz.
4. kép: Labdaszerzés után gyors átmenet, az ellenfél kapujának támadása.
5. kép: A Premier League állása 12 forduló után, hatalmas liverpooli fölénnyel.
6. kép: Kisjátékok a pressing és az átmenetek gyakorlására.
7. kép: Taktikai játék a támadó pressinghez a csapatrészek összehangolásával (középpályások+támadók).
8. kép: Taktikai játék a támadó pressinghez teljes csapattal gyakorolva.

Készítette: Varga Balázs (UEFA A)