MAI FUTBALL ELEMZÉSE I.

Hirdetések (x)

TAKTIKAI JÁTÉKOK A KÉPEKEN KIEMELT MÉRKŐZÉS SZITUÁCIÓKKAL KAPCSOLATOSAN

Évről évre egyre szűkebb területeken játszanak a játékosok és ki tudja hol áll meg ez az út, ez a fejlődés. A képeken jól látható, hogy nemzetközi szinten milyen szűk területeken zajlik a játék és ez véleményem szerint alacsonyabb szinten is hasonló, mindenhol van fejlődés ezen a területen.
A gyorsaság mellett a tökéletes technikai képességek, a jó játékhelyzet megoldások és az egyéni, kreatív megmozdulások kellenek ahhoz, hogy egy kompakt, jó csapatjátékkal rendelkező ellenfelet meg tudjon bontani a saját csapatunk.
Amikor az edzéseinken a játékfelépítéssel, a játékszervezéssel, az ellenfél védelmi vonalának átjátszásával, megbontásával foglalkozunk, általában létszámfölényes játékhelyzetekben gyakoroltatjuk a játékosainkat. Természetesen erre is szükség van, hiszen a könnyebb feltételekkel kell kezdeni, hogy egy jól működő rendszerünk legyen.
Én most azt vizsgáltam meg és arra próbáltam fókuszálni, hogy a mérkőzéseken a kontratámadásokon, a rendezetlen védelem elleni játékon kívül szinte mindig létszámhátrányos játékhelyzetekben kell a támadásokat szervezni, majd befejezni. Nagyon sok kreatív megoldásra van szükség, valamint rendkívül pontos és gyors passzjátékra ahhoz, hogy be tudjon törni az ellenfél védelmi vonala mögé és eredményesek legyünk.

Az edzésjátékokról:
– Egy 11:11 és egy kisebb létszámú, 8:8 elleni taktikai játékot készítettem zónákban, ami az ábrákon megtalálható.
– A játékok célja nagyon egyértelmű. A védő zónájába visszahúzódó, rendezett csapat ellen kell helyzeteket kialakítani és gólt szerezni.
– Ezen belül jól begyakorolható a játék szervezése középső zónából indítva. A két belső védő egy támadó ellen játszik 2:1 elleni játékhelyzetben, ahogyan több esetben a mérkőzéseken is.
– A támadó térfélen csapatunk létszámhátrányban van (8:9 és 5:6 ellen az ábrákon), de természetesen a belső védők beléphetnek a támadásba jó lehetőség esetén.
– Stabil labdabirtoklást kell felépíteni a játékok során, amiben az ellenfelet kihozzuk a pozíciójából. Sok oldalváltást és labda nélküli elmozgást kell alkalmazunk a szervezésben, valamint a játékosokat támogatnunk kell, hogy minél több kreatív megoldást vállaljnak fel.
– Nagyon fontos szempont a türelem! Semmi esetre sem szabad a játékot siettetni, mert ha rossz helyen hibázunk, könnyen kontrázhat meg minket az ellenfél.
– Labdavesztés esetén visszatámadást alkalmazzunk és a másik csapat kontratámadását, kibontakozását kell megakadályoznunk.

Készítette: Varga Balázs (UEFA A)