Egy német edző tanácsai 2 – Hogyan készíts edzéstervet?

Hirdetések (x)

A sikeres edzéshez fontos, hogy szisztematikusan haladj, és előre határozd meg az egyes futballedzések felépítését és sorrendjét. Az edzésterv segít ebben. Ez csapatonként más és más lesz, mivel nincs tökéletes edzésterv, amelyet minden csapat esetén alkalmazni lehetne. Daniel Drißler ennek ellenére hasznos tippeket adott nekünk arról, hogy mi fontos a futballedzési terv kidolgozásakor.

Alapvetően meg kell határoznod azon főbb pontokoz, amelyeketre az edzés vonatkozik (egyéni taktikák, csapattaktikák, góllövések stb.), és figyelembe kell venni a játékosok jelenlegi teljesítményét és életkorát.

Daniel Drißler elmagyarázza, mi fontos a jó edzésterv szempontjából:
Terv célkitűzésekkel: “Az edzéstervnek a csapat és a játékosok átfogó szezonális céljaiból vagy fejlesztési céljaiból kell származnia. Ez biztosítja, hogy mindig meg tudja magyarázni a játékosoknak, hogy miért edz valamit.”
– Hagyjon elegendő időt és maradjon rugalmas: “Fontos, hogy elegendő időt hagyjon az egyes témákra és a megfelelő edzésekre. Normál esetben több időre van szüksége az edzésekhez, mint amennyit tervezett.”
Ellenőrizze az általános feltételeket: “Figyelembe kell vennie a klub általános feltételeit (edzésidő, pálya nagysága stb.) és magát a csapatot (edzésen való részvétel, ütemezés, teljesítmény) is, és szükség esetén módosítsa a tervet.”

Tipp: Az edzésterv rendszeres kinyomtatása és terjesztése helyett online eszközzel is elkészítheti. További előny: a tervet minden játékos bármikor megnyithatja, vagy e-mailben értesítheti őket a változásokról.

CoachNotes megjegyzés: számos kiváló, pl. felhő alapú, 3D-s program illetve applikáció létezik a piacon. A CoachNotes szoftverei alapvetően a kisebb klubokat illetve edzőket, utánpótlásedzőket célozzák meg, akik nem szeretnének vagy tudnak havi vagy éves szolgáltatásokra előfizetni, hanem ingyenes, esetleg a teljes funkciókért egyszeri fizetést még elfogadhatónak tartó megoldást keresnek. Az információk továbbítása ez esetben is lehetséges, pl. az adott edzésterv képként való lementésével és annak egy zárt csoportban való megosztásával.

Futballedzés végrehajtása: Daniel gyakorlati tippjei

Daniel tudja, mi a fontos egy jó edzésen.

Felépítés: “Az edzésnek kell lennie egy szabványos felépítésének: bemelegítés, fő és utolsó rész.”
Téma: “Minden edzésnek tartalmaznia kell egy témát, amellyel mindhárom rész foglalkozik, például” a védekezési viselkedés javítása “vagy” a belsővel / külsővel való passzolás “. Több ezer gyakorlat van minden témához.”
Megfelelő edzés: “Nem a gyakorlat felépítése a lényeg, hanem az, hogy az edző mennyire jól edzi a játékosait tippek és utasítások segítségével, vagy célravezetúő kérdések és megoldások révén hogyan segíti őket a fejlődésben.”

Annak érdekében, hogy futballedzés jól struktúrált legyen, egyszerűen követheted az edzés fázisait: “A struktúrát alapvetően az edzés fázisai határozzák meg, amelyek viszont egyedi szekvenciákból vagy gyakorlatokból állnak” – mondja Daniel. “Edzőként figyelj az időrendi sorrendre, és egyértelműen jelezd az edzés részei közötti változást. Személy szerint mindig írásban és durva időmeghatározással tervezem a képzésemet, ami még mindig némi puffert az esetleges csúszásokra.”

Futballedzés lebonyolítása
A kielégítő edzés elérése érdekében Daniel a következőket tanácsolja:

  • Ne engedd, hogy a zavaró tényezők akadályozzanak (kapcsolja ki vagy hagyja figyelmen kívül a zavaró tényezőket).
  • Az edzések szinte soha nem pontosan úgy zajlanak, ahogy azt megtervezed.
  • Ne ragaszkodj makacsul a tervhez, ha úgy érzed, változtass!
  • Ami számít az a “coaching”, vagyis az oktatónak teljes elkötelezettséggel kell dolgoznia.

Valamelyest bevonhatod a játékosokat az edzések szervezésébe is. “Edzőként az a dolgom, hogy meghatározzam a csapat és az egyes játékosok további fejlődésének kereteit, valamint meghatározzam a további fejlődési irányokat” – magyarázza Daniel. “De ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne időnként a játékosokkal együtt megtervezni az edzéseket (természetesen korosztálytól függően). Ez a játékosok felé megbecsülést mutat, és segít abban is, hogy jobban megértsék az edzésmechanizmusokat. “

Ideális helyzetben nem egyedül kell levezényleni az összes edzést. Egy pályaedzővel együtt még konkrétabban edzheti a futballcsapatot: “Minél több edzője van, annál jobb. Így több játékost lehet megfigyelni és edzeni egyénileg” – mondja Daniel. “A DFB alapedzésénél ez az arány 1 a 7-hez vagy 1 a 8-hoz. Több edzővel kisebb csoportokban dolgozhatsz, és így több labda érintkezést biztosíthatsz minden játékos számára.”

A pályaedző (vagy edzőtárs) “ideális esetben egyenrangú kolléga, aki éppúgy hozzájárulhat, mint” főnöke “.

A jó foci edző gyakorlatok

Számos gyakorlat van a futballedzésekhez, és az internet egy kincsesláda lehet minden edző vagy játékos számára. Itt bemutatunk néhány forrást, amelyek jó futball gyakorlatokat kínálnak:

(a cikk forrása: https://www.owayo.co.uk/magazine/plan-football-training-en.htm)
(Címlapkép: https://unsplash.com/)

Csatlakozz a CoachNotes Facebook csoport közösségéhez!
A cikk első része: https://coachnotes.hu/2021/04/egy-nemet-edzo-tanacsai-kezdo-labdarugo-edzoknek-egyszeru-tippek/