Egy német edző tanácsai kezdő labdarúgó edzőknek – egyszerű tippek

Hirdetések (x)

Edzőként fogsz először pályára lépni? Daniel Drißler azt tanácsolja, hogy nyugodtan vesd be magad az edzői karrierbe, és tanulj másoktól.

“Kezdőként ideális időt szánni arra, hogy megnézze, mit csinálnak a tapasztalt edzők. Ha ez még csak az edzői karriered kezdete, akkor nem szabad túl sokat várni magadtól. Vagyis végezz egyszerű gyakorlatokat, és fogadd el, hogy előfurdul majd egy-két hiba.”
A hibák önmagukban nem rosszak: valójában esélyt kínálnak arra, hogy célzottan fejlesszék edzői készségüket: “A hibák teljesen normálisak, és jó lehetőség a javuláshoz” – mondja Daniel. Hozzáteszi: “Ez azonban csak akkor lehetséges, ha minden edzést aktívan nyomon követsz: mi ment jól, mi rosszul, mi volt ennek oka? Segíthet, ha megkérdezel tapasztalt kollégákat, hogy látták és mit kellene szerintük másképpen tenni (kulcsszó: Az edzők coach-olása) “

A futballedzések célzott nyomon követése és a kollégákkal való eszmecserék sok minden egyéb mellett nagyon hasznosak lehetnek ahhoz, hogy a kezdők jó futballedzőkké váljanak.

Ha új csapattal edz, akkor először meg kell határoznia a játékosok aktuális szintjét. Daniel elmagyarázza: “A játékosok szintje viszonylag gyorsan megállapítható úgy, hogy ha növeli az elvárásokat, azaz nagyobb sebességet, összetettebb mozgásokat és taktikai feladatokat követelsz meg. Amint a játékosok nem tudnak megbirkózni vele, elérték a jelenlegi határukat, amelyet majd a későbbiekben fokozatosan fejleszteni lehet.”

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a játékosok mindegyike különbözik: “Ez a határ minden játékos esetében más és más, ezért különbséget kell tennie az edzésen belül – például homogén csoportok létrehozásával vagy egyedi gyakorlatok hozzáadásával.”

A cikk folytatása: https://coachnotes.hu/2021/04/egy-nemet-edzo-tanacsai-2-hogyan-keszits-edzestervet/

(a cikk forrása: https://www.owayo.co.uk/magazine/plan-football-training-en.htm)
(Címlapkép: Photo by Nathan Rogers on Unsplash)

Amennyiben az edzések tervezéséhez ingyenes szoftverre lenne szükséged:
CoachNotes szoftverek

Csatlakozz a CoachNotes Facebook csoport közösségéhez!